Az alakformálás alapjai

Szeretné jobb formába hozni a testét ? Próbálkozott már különböző módszerekkel több vagy kevesebb sikerrel, esetleg csalódott néhány ígéretesnek beharangozott diétában, csodaszerben?

Nos, mint az élet minden területén, a sikerhez elengedhetetlen a témához tartozó alapvető tényezők ismerete, megértése. Általánosan kijelenthető, hogy a jelenlegi testalkata, beleértve az egészségi állapotát, teljesítőképességét, az eddigi életmódja, táplálkozása és az egyéni adottságai eredménye. A testforma alapja az anyagcsere ( metabolizmus ), amiről a cél érdekében fontos tudni néhány dolgot.

Az anyagcsere a szervezetben zajló összes létfontosságú működés alapja, minden biokémiai folyamat, amely a sejteken belül zajlik.Több fajta anyagcsere van, a feldolgozott anyagok szerint: szénhidrát anyagcsere, fehérje anyagcsere, zsír anyagcsere vagy az ásványi anyagcsere. A folyamat során a bevitt anyagok le lesznek bontva, vagy át lesznek alakítva vagy új anyagokká lesznek formálva. A szervezet úgy szabályozza a működését, hogy a bevitt makro- (szénhidrátok, zsírok fehérjék stb.) és mikro- ( vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek ) tápanyagokat felhasználja illetve elraktározza valamint a már meglévő készleteit értékesíti, és ezáltal biztosítja, hogy a nagy számú létfontosságú biokémiai folyamat a szervezetben megfelelően létrejöjjön .Fontos szerepük van ebben a hormonoknak és az enzimeknek is. Hatással van az anyagcsere irányítására az idegrendszer is, de környezeti tényezők, mint például a hőmérséklet is befolyásolják. A jól működő anyagcseréhez szükséges a szervezet ,optimális tápanyagokkal való ellátása, mind összetételben, mind minőségben, hiszen ezekkel az anyagokkal dolgozik és ezekből újítja fel a sejteket, építi fel az izmokat, csontokat,stb. Nagyon nem mindegy, hogy mit és mennyit eszünk, iszunk. Amennyiben a számos anyagcsere folyamathoz nem állnak rendelkezésre megfelelő mennyiségben a mikrotápanyagok, enzimek hormonok,vagy nincs meg az optimális egyensúly úgy megváltozik a folyamat, például zsírpárnák alakulhatnaknak ki, csökkenhet a csontok sűrűsége, gyulladások léphetnek fel, csökkenhet a szervezet energiaszintje, gyengülhet az immunrendszer stb.

Az anyagcsere két fajtája az anabolikus, vagyis építő ( például izomnövelés) és a katabolikus, vagyis lebontó, ahol komplex anyagok egyszerű vegyületekre lesznek lebontva, hogy ezekből energiát biztosítson a szervezet számára, például az elraktározott zsírsejtek felhasználásával.

 

Megfelelő táplálkozás

A táplálkozás, minden a szervezetbe bejuttatott anyag az anyagcserét döntően befolyásolja. Minden egyénnél az adottságai és az életmódja, táplálkozása során kialakul egy egyéni anyagcsere működés. Bár vannak átlag kalóriaértékek az alap anyagcserére ( mozgás nélkül ), ezek a számos egyéb tényező miatt igen eltérőek lehetnek ( fontos tényező például az izomtömeg, ugyanis az izomsejtek háromszor annyi kalóriát fogyasztanak nyugvó állapotban, mint a zsírsejtek), és a hozzáadott mozgás tovább módosítja az értékeket. A gyakorlatban kiindulópontként azt a kalóriamennyiséget javasolt megfigyelés és számítások útján megállapítani, amelynél a megszokott mozgás mellett a testtömeg illetve súly stabil marad. Ez a kiinduló pont. A továbbiakban a táplálék összetételének optimalizálásával és a megfelelő életmód beiktatásával tudjuk beindítani és fenntartani a változást. Radikális kalóriacsökkentés vagy egyoldalú táplálkozás nem működik hosszabb távon. Egy enyhe, 10-20%-os kalóriacsökkentés,az elfogyasztott étel egészséges összetétele, és néhány egyéb tényező figyelembevételével fokozatosan elmozdítjuk az anyagcserét a jó irányba és nem csak az alak változik, hanem az egész szervezet állapota javul.

Optimális folyadékbevitel

A szervezet számára a természetes folyadék alapvetően tiszta szénsavmentes víz. Ebből van szüksége az optimális mennyiségben, egyéni adottságokat figyelembe véve 1,5 – 3 literre naponta. Intenzív testmozgás, izzadás és magas hőmérséklet esetében több vizet igényel. A vizet 2-3 dl-es adagokban ajánlott az egész napra elosztva fogyasztani. Lehet variálni valamennyi kávéval, cukor nélküli teával stb. Az alakformálás szempontjából nem ajánlottak a cukros vagy édesítő szeres üdítők, gyümölcslevek is csak módjával. A megfelelő mennyiségű és adagolású vízfogyasztás serkenti az anyagcserét és a zsírégetést, valamint fontos tényező számos testfunkció megfelelő működéséhez.

Elegendő, pihentető alvás

A hiányos, nem pihentető alvás során növekedik a szervezet ghrelin hormon szintje. Ez a hormon növeli az éhség érzetet és összefüggésbe hozható a súlygyarapodással.

Testmozgás

A sportolás jelentősen befolyásolja az anyagcserét és a testsúlyt, illetve a test zsírtömeget. A személyre szabott mozgás, edzés nem csak kalóriát fogyaszt, zsírt éget, hanem izmot épít, és ez fontos az egészség, testtartás, ízületek, terhelhetőség és teljesítőképesség  szempontjából. A mozgást az egyéni adottságoknak megfelelően, fokozatosan kell felépíteni.

 

Összegzés

A túlsúly az esetek túlnyomó többségében a helytelen táplálkozás és életmód folytán kialakult eltorzult anyagcsere hozománya. Amennyiben átállunk egy a szervezet számára optimális táplálkozásra, rendbehozzuk az emésztőrendszert, a bélflórát, pótoljuk a mikro- tápanyag hiányt, megfelelően mozgunk és alszunk, az anyagcsere működése fokozatosan javul, a zsírpárnák csökkennek, az izomzat fejlődik, az energia szint, közérzet, egészségi állapot javul.

Menü